Wolphaartsdijk is een dorp in de gemeente Goes, in de Nederlandse provincie Zeeland, vlak bij het veel kleinere Oud-Sabbinge. Wolphaartsdijk ligt tegenwoordig in Zuid-Beveland, net ten zuiden van het Veerse Meer, gemeente Goes. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1969.
Oppervlakte: 35,36 km²
Coördinaten: 51° 32′ NB, 3° 49′ OL
Inwoneraantal: 2145 (januari 2021)
In de middeleeuwen lagen Wolphaartsdijk en het oudere Oud-Sabbinge op het eiland Wolphaartsdijk. Ten noorden van het eiland stroomden de Zuidvliet en de Zandkreek, ten oosten de Oosterschelde ten zuiden de Schenge. Bij grote overstromingen in 1287 was de polder van Oud-Sabbinge een van de weinige in Zeeland die niet onderliep. Dat overkwam deze polder pas in 1953.
Wolphaartsdijk - Gardenierhof
14 juli 2017 een gezellige drukte in de speeltuin van Wolphaartsdijk. Vandaag meer ouderen dan men gewend is, maar dit heeft een reden, nl.: De Social Sofa werd onthuld, maar eerst de voorwerpen die in de speeltuin geplaatst waren. Er is een bal met daarop de vier sporten van het dorp. Voetbal, tennis, basketbal en volleybal. Basketbal wordt niet in een vereniging uitgeoefend, maar er is wel een basket in de speeltuin. Bij de ingang is een Social Egg geplaatst waarop de naam van de speeltuin, de Mallemolen, staat en met een vrolijke zon en spelende kinderen, Hoi en Hey genaamd.
Wolphaartsdijk - Vliedbergstraat
In de Vliedbergstraat woont Johan Verstrate. Johan heeft veel mee gewerkt aan mozaïek projecten. Met name in Zoetermeer is het begonnen. Daar staan ondertussen zo'n dikke 40 Social Sofa's. In april 2012 heeft Johan van de toenmalige wijkwethouder een chapeaubeeldje van de gemeente Zoetermeer ontvangen die zich op veel gebieden als vrijwilliger voor Zoetermeer heeft ingezet. Bij zijn eigen huis heeft Johan een mozaïek bol staan.
Wolphaartsdijk - Wolfertsplein
Daarna ging men naar het Wolfertsplein voor de onthulling van de Social Sofa. De Rabobank Oosterschelde heeft in 2016 voor Kerstman gespeeld door aan 45 lokale projecten steun te geven met een totaalbedrag van +/- € 70.000,-. De Social Sofa van Wolphaartsdijk was een van deze lokale projecten. Door Piet Verburg van de Vereniging Gemeenschap Wolphaartsdijk werd een oproep gedaan voor vrijwilliger die mee de Social Sofa wilden beplakken. De Sofa stond bij landbouwbedrijf Westerland. Johan Verstrate zorgde voor technische begeleiding. Voor vragen kon men bij hem terecht. Sjaan Huisson, voorzitter van de dorpsvereniging van Wolphaartsdijk, was de coördinator van het project. In totaal is door een vijftien tal vrijwilligers klaar gekomen. Het project startte traag. Het ontwerpen en vinden van vrijwilligers was lastig. Aan de hand van elementen uit acht ontwerpen is het ontwerp van de Social Sofa ontstaan. " Er was geen tijdsdruk, dus er zijn enorm veel details" aldus een tevreden Huisson. Er is enorm veel geknipt en er is een grote diversiteit aan vormpjes. Er zijn meer dan 18.000 steentjes door de handen van de vrijwilligers gegaan voor het bankje alleen al. Huisson vindt het project geslaagd. Het was een social gebeuren en heeft mensen bij elkaar gebracht. Inwoners van het dorp kwamen bij elkaar die elkaar nog nooit ontmoet hadden. De Social Sofa staat midden op het Wolfertsplein en behoud daardoor zijn sociale functie, onderdeel van een ontmoetingsplek. Deze Social Sofa nodigt meer uit dan de bestaande bankjes omdat hij zo mooi is. Johan Verstrate heeft na de onthulling verteld over wat je op de Social Sofa allemaal ziet. De landerijen in de omgeving, het Veerse Meer met het herkenbare Veerhuis op de achterzijde en drie bekende gebouwen o.a. de griffioen, molen en de kerk. Op de zijkanten het wapen met de griffioen en aan de andere kant de regenboogvlag met de tekst daarop 'samen sterk'. Op de leuning is een kiekendief afgebeeld die in Wolphaartsdijk vaak te zien is.
In juni 2022 is onder andere voor de nieuwe supermarkt een elektriciteitskast op het Wolfertsplein geplaatst. Ja precies op de plek waar de Social Sofa stond. Deze is er pardoes voor opzij gezet. En niet een klein kastje maar een groot bakbeest. Evert van Kloet voorzitter van de dorpsvereniging: 'Waarom is dit niet vooraf met ons overlegd?'. De dorpsvereniging probeert in samenspraak met de gemeente en Stedin kijken voor een oplossing. In juli van 2022 bieden deze beiden hun excuses aan voor het verloop hiervan. De kunstenaar Barre Verkerke weet wel een oplossing als hij blijft staat: een mooie schildering.
Reactie plaatsen
Reacties